subota, 31. ožujka 2012.

Prednosti korištenja led tehnologije

Led tehnologija se bazira na svjetlećim diodama ( LED - Light Emiting Diode) koje emitiraju svjetlost kada kroz njih teče struja. Boja svjetlosti koju emitira takva dioda ovisi o više faktora od kojih je najbitniji poluvodič te primjese koje s nalaze u njemu. Svjetlost se može kretati od od infracrvenog do ultraljubičastog dijela spektra.
Prva komencijalna uporaba led tehnologije usmjerena je na razne indikatore u elektro tehnologiji i to ispočetka se primjenjivala samo za skuplju opremu u laboratorijima i slično, a kasnije, led rasvjeta je našla svoju primjenu u mnogobrojnim elektro uređajima poput TV-a, radija, telefona, satova, kalkulatora, rasvjete i dr.
Prednosti led tehnologije su:
Štedljivost – korištenjem led tehnologije za rasvjetu, smanjujemo sami trošak el. energije Učinkovitostled žarulje daju više svjetla po watt-u od običajenih žarulja Veličina – led žarulje mogu biti vrlo male (čak i manje od 2 mm) Paljenje i gašenjeled žarulje se pale vrlpo brzo, već za nekoliko mili sekundi i zbog toga se često koriste i u komunikacijskim i osjetljivim uređajima Zagrijavanje – zagrijavanje je minimalno, samim time i rasip energije je puno manji nego kod drugih vrsta žarulja. Ta osobnost ih čini pogodnim za uporabu kod osjetljivih uređaja koji ne podnose temperaturu. Dugovječnost – led žarulje imaju visoku dogovječnost, u prosjeku od 35 - 50 tisuća sati, a nerijetko i duže. Otpornost – otpornije su i nisu toliko lomljive i osjetljive kao ostale žarulje.
Nedostaci led tehnologije:
Kako ne bismo samo pričali o prednostima led tehnologije, u nastavku izlažemo i nedostatke:
Cijena – u pravilu led žarulje su skuplje od većine standardnih žarulja Temperatura okruženja – performanse led žarulje uvelike ovisi o temperaturi okruženja u kojem se nalazi. Ovo je posebno bitno za vojne i medicinske uređaje od kojih se očekuje visoka točnost. Ostalo – osjetljivost na promjene voltaže, postoje teorije  'plavoj štetnosti' za oko i sl.
Razvojem led tehnologije sve više se ista usmjerava prema rasvjeti. Led rasvjeta troši i do 60% manje energije tako da nešto višu cijenu možete kompenzirati i uštedom kroz nekolko godina.
Korištenje led tehnologije danas možete pronaći u raznim područjima i za razne primjene, npr. led trake su korištene i za svjetlost tj. isticanje određenog prostora ili dijela i za estetiku. Led tehnologija je danas našla primjenu i u poliklinikama u raznim tretmanima pomlađivanja kože, oporavka iste nakon oštećenja suncem, ubrzavanje zacijeljivanje rana i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar